Trainen Verzorging

Alles wat je wilt weten over het adopteren van een Beagle

Beagle adopteren uit het asiel

Heb jij er ooit over nagedacht om een Beagle te adopteren? Wij wel! Sterker nog: we hebben onze Beagle Guus een gouden mandje gegeven! Een Beagle uit het asiel of bijvoorbeeld via stichting Shhh of Herplaatsing 4EverHome een nieuw thuis geven is een prachtige manier om een trouwe vriend in je leven te verwelkomen.

Met de beslissing tot het adopteren van een Beagle zul je absoluut geen spijt krijgen. Ten eerste zijn Beagles vrolijke en energieke honden, die bekend staan om hun ondeugende charme, intelligentie en liefdevol karakter.

Waarom kiezen voor het adopteren van een Beagle?

Allereerst hebben Beagles een onweerstaanbare charme. Ze zijn niet zomaar een hond; ze zijn echte liefdevolle maatjes met een heel groot hart en een speels, intelligent karakter. Bovendien weten ze je Iedere dag weer te verrassen met een gekke actie, of hun slimme vindingrijkheid. Daarnaast zijn ze altijd wel in voor een training, een wandeling, hersenwerk, spel of gewoon even lekker lang knuffelen. Dat laatste lukt perfect door hun middelgrote omvang, ze kruipen graag bij je op schoot of tegen je aan, op de bank.

Verder betekent het adopteren van een Beagle dat het een genot is om ze om je heen te hebben tippelen. Met andere woorden, ze brengen je heel veel vreugde in het leven. Daarnaast zijn ze door hun sociale en enthousiasmerende karakter meestal een ideale gezinshond. Doorgaans kunnen ze vaak goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Wil je een Beagle adopteren, lees dan van tevoren wel goed na wat er in de beschrijving voor eigenschappen erbij staan. Een Beagle zal al snel met ieder lid van hun nieuwe roedel een hechte band vormen.

Hou je veel van buiten zijn, of zoek je een goede reden om meer buiten te zijn? Neem een Beagle! Een Beagle houdt van lange wandelingen en de daarbij horende avonturen. Met hun hoge energie kunnen ze dit makkelijk aan en ze vergezellen je graag op langere hikes in nieuwe omgevingen.

Een gelukkige geadopteerde Beagle Guus in zijn nieuwe thuis


Het adoptieproces van een Beagle uitgelegd

  • Hoe adopteer je een Beagle uit een asiel? 
    Het adopteren van een Beagle is over het algemeen vrij eenvoudig, maar vraagt wel wat voorbereiding. Als eerste vraag je jezelf af of je echt klaar bent voor dit nieuwe avontuur. Een Beagle uit het asiel of voormalig proefdier beschikt soms over een rugzakje gevuld met trauma. Heb jij voldoende energie, tijd en geduld om met jouw nieuwe harige vriend samen te werken en dit alles een goede plek te geven?

    Zeg je hierop volmondig “ja” op en ga je het adoptieproces aan? Dan is het raadzaam om te zoeken bij Beagle rescue organisaties in Nederland, zoals stichting Shhh en asiels of er honden zijn die ter adoptie worden aangeboden. Er zijn – jammer genoeg – veel Beagles die wachten op hun gouden mandje.
  • Denk na over opties en mogelijkheden, van Beagle herplaatser tot ex-proefdier
    Weet je al in wat voor leeftijdscategorie je een Beagle zoekt? Ga je voor een pup, een puber, een volwassen Beagle of geef je een senior een laatste liefdevol thuis? 

    Wil je het liefst een reu of toch een teefje? Moeten er wat dingen van de achtergrond over je Beagle bekend zijn, of maakt je dit niets uit? Er zijn vast tal van vragen die bij je omhoogkomen nu je aan dit proces gaat beginnen. Kies je ervoor om een Beagle proefdier te adopteren, of een Beagle herplaatser? 

    Schrijf deze vragen en antwoorden voor jezelf op en ga na of ze beantwoord kunnen worden, of dat je het oké vindt dat sommige vragen nooit een antwoord krijgen.
    Ontdek diverse mogelijkheden van het adopteren van een Beagle herplaatser. Kies je voor een asiel in Nederland, of een herplaatser uit het buitenland? Daarnaast zijn er heel veel Beagles die ex-proefdier zijn geweest en graag een mooi nieuw thuis verdienen. 
  • Neem de tijd voor gedegen onderzoek en keuze tot het juiste asiel of stichting
    Kijk goed rond, doe online research en vraag aan de mensen om je heen wat hun ervaringen zijn met het adopteren van een Beagle hond. Zodra je het juiste asiel en de juiste advertentie gevonden hebt, is het tijd om stappen te gaan ondernemen.

    Leg contact of ga op bezoek. Maak kennis met de beschikbare Beagles die er zijn en leer tijdens het korte bezoek hun karakter een beetje kennen. Vraag aan de medewerkers of er informatie is over de gezondheid, gedrag en achtergrond van de Beagle. Met deze informatie kun je een betere inschatting maken of de hond bij jou en jouw levensstijl past. 
  • Aanvraag tot adoptie
    Wanneer je de keuze hebt gemaakt, is de volgende stap het invullen van een adoptieaanvraag. Vaak wordt er een screeningsproces uitgevoerd om er zeker van te zijn dat de Beagle bij een geschikt thuis terecht komt. Dit kan door middel van een gesprek, het invullen van een vragenlijst en/ of een thuisbezoek om na te gaan of de omgeving geschikt is voor een Beagle. 
  • Beagle mee naar huis nemen
    Na goedkeuring en betaling is het tijd om de adoptie af te ronden. Jouw Beagle mag mee naar huis! De medewerkers van het asiel of de stichting zullen belangrijke documentatie als het vaccinatieboekje en eventuele medische geschiedenis meegeven. Soms wordt er ook nog een favoriet dekentje of knuffel meegegeven, om op deze manier een bekende geur mee te geven aan je Beagle. Zo wordt die autorit net wat minder eng en dat nieuwe (t)huis net wat minder vreemd. 

    Sommige instanties werken met een proefperiode of extra ondersteuning voor jouw geadopteerde Beagle, kijk van tevoren na of jouw uitgekozen deze extra’s biedt, mocht dit bij je passen. Zelf konden we Guus na het eerste gesprek, de korte proefwandeling en na betaling direct mee naar huis nemen. Het was liefde op het eerste gezicht! We kregen zijn vaccinatieboekje mee, een knuffel – die hij na een paar weken gesloopt heeft en een pakje goedkope paté wat hij te eten kreeg bij de broodfokker/asiel. Dat laatste is zo smerig, dat hebben we snel veranderd zul je begrijpen.
Home-alles-voor-je-beagle-Beagle-baasjes-pilaar-stockphoto-Unsplash


Wat kun je verwachten na de adoptie van je Beagle?

Nu begint het echt! Je Beagle is thuisgekomen. Belangrijk is dat jouw Beagle zal moeten wennen aan zijn of haar nieuwe omgeving. De eerste dagen zijn echt cruciaal om een goede band op te bouwen met je Beagle. Investeer hier echt tijd, geduld, rust en liefde in en jullie band kan niet meer stuk!

De eerste dagen zijn nogal overweldigend voor een geadopteerde hond. Alles is nieuw: een nieuwe omgeving binnenshuis, nieuwe geuren, geluiden, mensen. Een nieuwe mand, geleidelijke overgang van voer, speelgoed. Alles is nieuw! Hoe zou jij je voelen? Zorg voor en comfortabele en rustige plek waar je Beagle zich kan terugtrekken wanneer hij /zij zich onzeker voelt.

Begin na het wennen op tijd met socialiseren en training, zodat je Beagle zich veilig en gelukkig zal voelen in zijn of haar nieuwe omgeving en bij hun nieuwe tweevoeter. Geduld, tijd, liefde, aandacht en positieve beloning zijn de sleutels van dit proces tot succes om een hecht team te vormen.

Socialiseren van je Beagle herplaatser

Laat je Beagle kennismaken met andere huisdieren, honden, mensen en de nieuwe omgeving van de toekomstige dagelijkse wandelingen. Doe dit met mate en houdt het gedrag en lichaamshouding van je Beagle goed in de gaten. Wissel nieuwe prikkels af met rust en positieve beloningen. Wissel bijvoorbeeld nieuwe, lange wandelingen ook af met een pauze op een bankje bijvoorbeeld, zodat de omgeving goed en rustig kan worden opgenomen. 

Neem ook echt de tijd voor wandelingen en wees niet gehaast of vol stress. Beagles – en alle honden in het algemeen – voelen dit uiterst nauwkeurig aan en vaak duurt de wandeling dan nog langer dan gepland… Bovendien zorg je ervoor dat jouw Beagle ook nog eens de stress met zich meeneemt, iets wat je natuurlijk wilt voorkomen. 

Laat ze goed de informatie opnemen met hun neus, geef ze ruimschoots de tijd die ze nodig hebben en geef jouw Beagle voldoende rust na de wandeling om al deze nieuwe informatie te verwerken.

Veelvoorkomende uitdagingen en hoe ze te overwinnen

Iedere hond heeft zo zijn eigen uitdagingen, Beagles zijn hierop geen uitzondering. Het is belangrijk om voorbereid zijn op de volgende mogelijke obstakels, zodat je weet hoe je deze het beste kunt aanpakken.

Verlatingsangst
Beagles houden enorm van gezelschap en staan er helaas om bekend dat ze last kunnen hebben van verlatingsangst. Vooral als ze eenmaal gewend zijn om constant gezelschap te hebben. Onze geadopteerde Beagle Guus is hier helaas geen uitzondering op. Met een goede, constante training kun je het alleen zijn doorgaans wél langzaam opbouwen. 

Mocht er iets aan de situatie veranderen, zoals in ons geval na de covid periode weer fulltime werken op kantoor van één baasje in plaats van thuiswerken én een verhuizing, dan kan het zo zijn dat de training in de nieuwe setting weer opgestart moet worden. 

Onze Guus kan slecht tegen alleen zijn, en lang alleen zijn lukt helemaal niet. Door de jaren heen hebben we hier oplossingen voor gezocht, zoals kalmerende muziek of Doggy YouTube, een Kong speelgoed, maar deze zijn helaas niet effectief genoeg geweest. Acceptatie van de situatie, aanpassingen waar nodig, een onlinetraining om met verlatingsangst om te gaan en advies van een gedragsexpert hebben ons geholpen om hier beter mee om te gaan. Een Beagle is en blijft een groepshond en dit hebben we te accepteren. 

Blaffen
Beagles kunnen nogal vocaal zijn, de echte Beagle-blaf en Beagle-huil herken je uit duizenden. Buitenshuis blaffen ze vooral wanneer ze iets interessants ruiken, bij gevaar of bij opwinding. Binnen in huis willen ze nog weleens blaffen uit verveling of wanneer ze erg opgewonden zijn tijdens spel. Heb je buren, houdt hier dan rekening mee. Deze hondenblaf kan ver uitdragen en is makkelijk op te lossen door het geven van positieve aandacht, interactief speelgoed, een korte training of extra beweging.

Ongewenst gedrag
Geadopteerde Beagles kunnen nog weleens ongewenst gedrag vertonen. Vooral bij herplaatsers uit het buitenland komt ongewenst gedrag voor. Dit gedrag is niet zomaar ontstaan, maar is vaak de uitkomst van angst. Grote kans dat ze bepaald gedrag voorheen nodig hebben gehad om te overleven. Alleen is dit nu niet meer nodig bij hun nieuwe thuis!

Het liefst wil je natuurlijk dat je Beagle zo snel mogelijk van je angst afkomt. Het allerbelangrijkste is dat jij weet hoe je hond zijn stress en angst onder controle kan houden. Een goed begin is om je hond te laten zien dat je er voor je hond bent. Wees liefdevol en toon geduld. Wordt niet boos of geïrriteerd door het gedrag van je angstige hond, dit zorgt voor nog meer stress. Zorg voor een liefdevolle en rustige omgeving en ga aan de slag met het veranderen van dit gedrag. Voor een professionele ondersteuning is het echt aan te raden om een hondengedragsdeskundige in te schakelen.

Sterk jachtinstinct
Beagles zijn gefokt om te jagen, wat betekent dat ze een sterk jachtinstinct hebben. Soms kunnen ze daardoor aan je ontsnappen om achter een interessant spoor van een dier aan te gaan. Volgt jouw Beagle graag nieuwe sporen en luistert hij niet naar je re-call? Houd dan je Beagle aan de lijn wanneer je in onbekende gebieden wandelt. Gebruik eventueel een extra lange lijn om je Beagle van meer vrijheid te voorzien om toch die interessante sporen te ontdekken.

Ben je je Beagle kwijtgeraakt terwijl hij of zij losliep? Dan kun je het beste één iemand op de laatste plek waar jullie samen waren laten wachten, terwijl de rest van de hulptroepen in het gebied gaan zoeken. Spreek vooral iedereen aan die je tegenkomt in je zoektocht en laat waar nodig je telefoonnummer achter. Grote kans dat je Beagle terugkeert naar de laatste plek waar ze hun baasje hebben achtergelaten, maar het beste is toch om jouw hond te gaan zoeken, zeker in drukke gebieden. Wil je ten alle tijden weten waar je hond uithangt? Zorg sowieso altijd voor een mooie penning aan het tuig met daarop de naam van je huisdier en jouw/jullie telefoonnummers. Daarnaast kun je een tag met QR-code aan het tuig hangen welke je via je mobiel kunt volgen of een hondentracker.

Een geadopteerde Beagle kan je een leven vol liefde en avontuur geven, een trouwere vriend bestaat niet. Neem vandaag nog de stap en ontdek hoeveel vreugde een geadopteerde Beagle in je leven kan brengen én hoe jij ervoor zorgt dat een tweedekanshond een fijn nieuw thuis krijgt!