
Toen we eenmaal hadden besloten om een hond te adopteren, wist ik eigenlijk niet precies wat er nodig was om een verantwoordelijke hondenbaas te worden. Hoewel ik in mijn leven altijd honden om me heen had gehad via familie en vrienden, had ik nog nooit zelf volledig voor een hond gezorgd. De verantwoordelijkheid om 24/7 een viervoeter in huis te hebben was nieuw voor me, en ik kon alleen maar dromen van hoe het zou zijn om de beste verzorger voor mijn toekomstige hond te worden.
De eerste stap naar een verantwoordelijke hondenbaas worden
In mei 2018 werd die droom werkelijkheid. We kwamen een advertentie tegen, gingen kijken en ontmoetten Guus, een 3-jarige Beagle. Na een korte wandeling wisten we het: dit was de hond voor ons. Een snelle beslissing was nodig, en voor ik het wist, namen we hem meteen mee naar huis. Hier begon ons avontuur als kersverse hondenouders. De eerste periode was uitdagend, maar ik had mezelf één belofte gedaan: ik zou voor de rest van zijn leven voor hem zorgen, al wist ik nog niet precies hoe.

Wat voor hondenbaas wilde ik zijn?
Toen Guus eenmaal bij ons thuis was, begon ik na te denken: wat voor hondenbaas wilde ik eigenlijk zijn? Wilde ik Guus zijn loyaliteit kopen met lekkere snacks? Wilde ik dominant zijn zodat hij bang voor me zou zijn? Of zou ik juist wispelturig en onduidelijk zijn in wat ik van hem verwachtte? Nee, dat paste allemaal niet bij me.
Ik wilde vooral een verantwoordelijke hondeneigenaar zijn. Iemand waar Guus altijd op kan rekenen. Een liefdevolle vriend die streng en consequent kan zijn wanneer het nodig is, maar vooral zijn best doet om Guus een gelukkig en gezond leven te geven. Het belangrijkste voor mij was dat ik naar zijn behoeften zou luisteren, en altijd de beste beslissingen voor hem zou nemen. Alles wat hij in de eerste drie jaar van zijn leven misschien had gemist, wilde ik hem geven.

Waarom elke goede hondeneigenaar continu blijft leren
Vrij snel, zelfs al voor de adoptie, ben ik me gaan inlezen over het Beagle-ras en het gedrag van honden in het algemeen. Tot op de dag van vandaag blijf ik dit volhouden. Verantwoordelijke hondenbaas zijn betekent namelijk niet alleen zorgen voor een veilig thuis, maar ook begrijpen wat je hond nodig heeft. Kennis is echt macht in dit geval!
We besloten met onze 3-jarige Beagle een puppycursus te volgen. Ja, je leest het goed: een puppycursus voor een volwassen hond. En geloof me, het was even hilarisch als leerzaam! Een puppycursus is namelijk niet alleen waardevol voor je pup, maar vooral voor jou als hondenbaas. Het helpt je om elkaars taal te leren spreken en de band te versterken. Guus leerde socialiseren, gewenst gedrag tonen en – tja – half luisteren, want hij blijft een Beagle. Kuch.
We gingen zelfs door met meerdere cursussen. Het is namelijk niet alleen leuk voor ons, maar ook heel goed voor de ontwikkeling van Guus. We leerden samen werken, communiceren en begrijpen wat we van elkaar verwachtten. Dit zorgde ervoor dat we steeds een stap verder kwamen in het bouwen van een sterke, liefdevolle band. Nu zes jaar later hebben we een geweldige hond en zijn iedere dag trots op hem én op ons. We hebben het toch maar mooi geflikt!

De essentie van een verantwoordelijke hondenbaas
Maar wat betekent het nou écht om een verantwoordelijke hondenbaas te zijn? Er komt zoveel meer bij kijken dan alleen een beetje wandelen en eten geven. Je hebt de verantwoordelijkheid om te zorgen voor het welzijn, de gezondheid en de mentale stimulatie van je hond.
Hier zijn enkele belangrijke dingen die ik heb geleerd:
- Gezondheid: Goede voeding en waar nodig gebruik van supplementen is belangrijk, met deze basis voorkom je al heel wat gezondheidsproblemen. Regelmatige dierenartsbezoeken en tijdige vaccinaties zijn cruciaal. Daarnaast heb ik een huisdierenverzekering afgesloten én een spaarpotje opgebouwd voor eventuele onvoorziene medische kosten.
- Fysieke en mentale stimulatie: Beagles zijn nieuwsgierige honden, en Guus is daarop geen uitzondering. Hij houdt niet van spelen met ballen, maar hij leeft op bij puzzels en neuswerk. Deze kennis helpt me om hem voldoende uit te dagen en verveling tegen te gaan.
- Grenzen en trauma’s respecteren: Guus heeft ernstige verlatingsangst, waardoor we hem niet alleen kunnen laten. Dit was in het begin zwaar, maar we hebben het geaccepteerd. Het respecteren van zijn grenzen is essentieel voor zijn welzijn.
Hoe frustratie je kan helpen groeien als verantwoordelijke hondenbaas
Laten we eerlijk zijn, het hondenbaas zijn is niet altijd een sprookje. Er zijn frustraties – zeker met een eigenzinnige Beagle in huis. Je hebt bijvoorbeeld een drukke ochtend en moet snel de deur uit, maar je hond besluit te treuzelen bij elke boom, struik en grasspriet. Je nette kleding ligt klaar, je draait je om en daar ligt je hond kwijlend op je blouse. Of je hebt eindelijk wat lekkers voor jezelf klaargezet, maar voordat je het weet is je bord leeg – je Beagle heeft het al opgegeten.
Frustratie is een natuurlijk gevoel in deze situaties. Soms schieten we uit onze slof en verheffen we onze stem. Maar als ik iets heb geleerd, is het dat honden heel gevoelig zijn voor onze energie. Schreeuwen werkt niet. Haast of stress hebben is ook niet echt bevorderlijk. Honden begrijpen niet wat ze fout doen als je ze alleen corrigeert zonder te laten zien wat ze wél moeten doen.
Wat ik nu doe? Ik tel tot tien (of honderd) en herinner mezelf eraan dat ik met positiviteit veel meer bereik. Als ik me een keer toch heb laten gaan, dan maak ik het altijd weer goed. Ik zeg sorry, knuffel hem en zorg ervoor dat we weer op één lijn zitten. Zo blijft onze band sterk, ook na een moment van frustratie.

De band tussen baas en hond
Het worden van een verantwoordelijke hondenbaas is een leerproces. Elke dag met Guus brengt nieuwe uitdagingen, maar ook zoveel liefde en voldoening. Ik heb geleerd dat geduld, consistentie en liefde de basis vormen voor een goede relatie met je hond. De tijd en energie die je in je hond steekt, krijg je dubbel en dwars terug. Het is niet altijd gemakkelijk, maar het is het zo waard.
Elke dag is een nieuw avontuur met Guus, en samen blijven we groeien. Hij leert me elke dag iets nieuws over verantwoordelijkheid, liefde en vriendschap. En dat is precies wat een hondeneigenaar wil, toch?
Tips voor nieuwe hondenbaasjes
- Begin direct met trainen, zelfs met een volwassen hond.
- Blijf leren: lees boeken, volg cursussen en praat met andere hondeneigenaren.
- Zorg voor voldoende mentale en fysieke stimulatie voor je hond.
- Accepteer de grenzen van je hond en respecteer eventuele trauma’s.
- Heb geduld en bouw aan een sterke, liefdevolle band.